2013. június 4., kedd

Nem Örményország és Azerbajdzsán kezdte az ellenségeskedést

Az Eurovízió történelmében nem újkeletű dolog, hogy egy ország megtagadja a részvételt csak azért, mert a versenyt egy számára ellenséges területen tartják. 2012-ben az azeri miniszterelnök diktátor kijelentette, hogy a világ összes örményét ellenségnek tartja, így a két ország közötti feszültség miatt Örményország nem merte bevállalni a részvételt. Viszont nem ők az elsők, akik ennyire politikai síkra helyezik a dalfesztivált.

Madrid 1969: Spanyolországot 1936-tól egészen 1975-ig Francisco Franco katonai vezető és diktátor irányította. Az ország politikai berendezkedése miatt Ausztria megtagadta a részvételt. Ez a nacionalista idióta egyébként akkora erővel bírt, hogy ő volt az európai történelem leghosszabb ideig kormányon lévő diktátora.

Jeruzsálem 1979: Az első izraeli Eurovízión Törökország a 11. rajtszámmal lépett volna fel Maria Rita Epik és a 21. Peron képviseletében a "Seviyorum" című dallal. Az arab világ viszont erősen kifejezte nemtetszését a részvétellel kapcsolatban. Nem tartották helyénvalónak, hogy egy iszlám vallású ország (igen, megint azok a kőkori iszlámok...) képviselje magát egy zsidó állam földjén. A török delegáció úgy látta jónak, ha kihátrál a verseny alól, csak hogy ne haragítsa magára a muszlim testvéreket.

Baku 2012: Azerbajdzsán és Örményország első háborúját 1918 és 1920 között vívta egymással olyan területek miatt, amiket mindkét ország a magáénak érzett. A rivalizálásnak 1922-től ideiglenesen vége lett, ugyanis megalakult a Szovjetunió, a két állam így szövetséges népköztársasággá vált. 1948-ban és 1964-ben az örmények országszerte protestáltak az azeriek ellen, akik ki is vonultak az országból. 1988-ban kirobbant a Nagorno-Karabakh régióért folytatott háború, ugyanis az azeriek elvesztették a fejüket egy, a Nagorno-Karabakh-on tartott népszavazás miatt, miszerint az ottaniak örményeknek vallották magukat és az anyaországhoz szerettek volna csatlakozni. Tömegmészárlások vették kezdetüket mindkét oldalon, míg nem 1994-ben közösen fegyverletételt rendeltek el. Noha a háborúnak vége, a militarizált határvonalakon minden évben történnek atrocitások. A 2012-es Eurovíziót megelőzően is történt egy incidens (örmény katonák öltek azeri kollégákat), melynek kapcsán az azeri diktátor kijelentette: minden örmény ellenség. Mivel még az EBU sem rendelkezett akkora hatalommal, hogy megvédje a patkányt a viperától, Örményország visszavonult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése