2013. június 1., szombat

Részletek! A 2014-es Eurovízió lehetséges helyszínei

Aalborg városa Dánia északi csúcskénél található. Népessége valamivel több, mint 126 ezer fő, ipari és egyetemi város. A jövő évi Eurovízió helyszínéért vívott harcba az 5000 férőhelyes (koncerteken 8500) Gigantiummal szállt be, ahol tavaly a dán nemzeti dalválasztást rendezték. Ez nem egy aréna, inkább csak egy csarnok, aminek főprofilja a kézilabda, illetve a jégkorong. Egy (inter)kontinentális zenei fesztivál lebonyolítására ezekkel az adatokkal nem igazán lenne alkalmas, hiszen ez a 8500 férőhely még egy malmőihez hasonlóan "bensőséges" Eurovízióhoz is rettentően kevés. Esély a rendezésre: kevés.

Koppenhága Dánia fővárosa, több, mint félmillió embernek ad otthont. Az idei verseny helyszínéül szolgáló Malmőtől mintegy 14 kilométerre fekszik, gyakorlatilag csak egy híd választja el egymástól a két várost. Az itt található Parken Stadion Dánia legnagyobbja, összesen 38065 szurkolót tud fogadni futballmeccseken és 50000 rajongót koncerteken, így az Eurovízión is hasonló számú közönség lehetne jelen. A Parken pedig már tapasztalt stadion, hiszen itt rendezték a 2001-es dalfesztivált is. Szerintem ez jövőre is így lesz, bár annyi azért ad okot a kételkedésre, hogy a DR közszolgálati televízió elmondta: nem akarnak nagy Eurovíziót. Esély a rendezésre: nagy. Azért mégsincs minden évben Eurovízió Dániában, szerintem meg szeretnék adni a módját.

Fredericia egy közel 40 ezres kisváros és a Messe C nevű csarnokkal pályázik, ahol főként konferenciákat és kiállításokat szoktak tartani. 8000 nézőt tudna befogadni az Eurovízióra. Koppenhága után Fredericia városa és térsége rendelkezik a második legtöbb szálláslehetőséggel, viszont őszintén szólva ez az egy dolog, ami mellettük szól. Esély a rendezésre: kevés.

A kedvencem. A közel 47 ezres Herning városa a Jyske Bank Boxenben szeretné tartani a 2014-es Eurovíziót, ami kívülről és belülről is rendkívül impozáns. A Boxen sportesemények főszíntere, de - csak úgy, mint a Parken - tapasztalt nagy volumenű show-k rendezésében, például itt lépett fel Lady Gaga a Monster Ball-turné alatt. 15000 nézőt tudna fogadni jövőre, szóval hellyel-közzel egy ideihez hasonló tömeggel kellene számolniuk a dánoknak, ami nem rossz, és még a "bensőségességgel" is összeegyeztethető lenne. Esély a rendezésre: közepes. De csak azért, mert gyengíti Koppenhága.

Eleinte sokak számára morbid ötletnek tűnhet, hogy egy börtön is a versenyben van a rendezésért, de lépjünk túl a szögeken, rácsokon és fedezzük fel a tényeket! Ez a börtön számtalan zenei eseménynek ad otthont, amióta 2006-ban kiürítették és a bűnözőket áthelyezték egy másik épületbe. Múzeum is működik itt, konferencia-központként is üzemel, illetve üzleti tevékenységeket is folytatnak benne, a sportról nem beszélve. A városban egyébként 55 ezren élnek és rengeteg világhírű produkciónak adott már otthont. Esély a rendezésre: kevés. Nem hiszem, hogy mindezek ellenére megbélyegeznék az Eurovíziót, mint "a versenyt, ami egy börtönben volt".

Két helyszínt tartok tehát esélyesnek a 2014-es dalfesztiválra: a koppenhágai Parkent és a herningi Boxent. Utóbbinak szurkolok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése